تصویر روز ناسا: می‌توانید انبساط سحابی خرچنگ را تشخیص دهید؟

سحابی خرچنگ به عنوان اولین مورد در لیست مشهور چارلز مسیه یعنی M۱ فهرست‌بندی شده است. فهرست اجرام مسیه متشکل از چندین جرم غیرستاره‌ای است.
در تصویر روز ناسا چه می‌بینیم؟ درحقیقت، اکنون خرچنگ سماوی به‌عنوان بقایای ابرنواختری شناخته شده است؛ ابری درحال انبساط از بقایای انفجار یک ستاره عظیم. تولد سهمگین سحابی خرچنگ در سال ۱۰۵۴ توسط اخترشناسان رصد شده بود. بعد از تقریباً ۱۰ سال نوری تا به امروز، سحابی هنوز با نرخ بیش از هزار کیلومتر بر ثانیه درحال انبساط است.
در طول یک دهه گذشته، انبساط این سحابی در این فیلم خیره‌کننده تایم‌لپس (Time Lapse) ثبت شده است. از سال ۲۰۰۸ تا ۲۰۲۲ در هر سال، تصویری با همان تلسکوپ و دوربین از یک رصدخانه از راه دور در اتریش گرفته شده است.
فریم‌های شفاف و پردازش‌شده، حتی انتشار پرانرژی دینامیکی را که پیرامون تپنده (Pulsar) که به سرعت درحال چرخش در مرکز سحابی است را نشان می‌دهد. سحابی خرچنگ به سمت صورت فلکی گاو (Taurus)، حدود ۶،۵۰۰ سال نوری از ما فاصله دارد.

مطالعه جدید: ماده شیمیایی مورد استفاده در لاک غلط‌گیر می‌تواند عامل اصلی پارکینسون باشد

یافته‌های جدید پژوهشگران از تأثیر جدی ماده تری‌کلرواتیلن (TCE) روی سلامت افراد و ابتلا به بیماری پارکینسون خبر می‌دهد. این ماده شیمیایی زمانی به‌صورت گسترده در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می‌گرفت که تولید قهوه بدون کافئین، استفاده به‌عنوان شوینده در خشکشویی و ساخت لاک غلط‌گیر ازجمله کاربردهای آن بوده‌اند.
تری‌کلرواتیلن چه خطراتی برای سلامتی در پی دارد؟ این برای اولین‌بار نیست که ماده تری‌کلرواتیلن با بروز بیماری در انسان ارتباط داده می‌شود و تحقیقات قبلی نیز از نقش آن در ایجاد سرطان و سقط جنین خبر داده بودند. به همین دلیل امروزه دیگر شاهد استفاده گسترده از ماده مذکور نیستیم؛ اما پژوهش‌های اخیر نشان می‌دهند که حتی موارد صنعتی استفاده از TCE هم می‌تواند مشکلات جدی مثل افزایش شانس ابتلا به بیماری پارکینسون را در پی داشته باشد.
دهه ۷۰ میلادی با اوج مصرف تری‌کلرواتیلن در جوامع انسانی همراه بوده و اولین گزارش از ارتباط این ماده با بیماری پارکینسون نیز در سال ۱۹۶۹ به چاپ رسیده است. تخمین زده می‌شود که در آن زمان تنها ۱۰ میلیون..

مطالعه جدید: خواب کمتر از شش ساعت می‌تواند پاسخ ایمنی به واکسن‌ها را کاهش دهد

محققان در مطالعه‌ای تازه دریافته‌اند که خواب کمتر از شش ساعت در طول شب پاسخ ایمنی به واکسن را به‌خصوص در مردان جوان‌تر کاهش می‌دهد. این افت پاسخ ایمنی باعث می‌شود اثر واکسن تقریباً مشابه میزان آنتی‌بادی‌های کرونا در حدود دو ماه پس از واکسیناسیون باشد.
به گزارش گاردین، محققان در مؤسسه ملی سلامت و درمان فرانسه در پژوهشی به بررسی هفت تحقیق پیرامون واکسن ضد‌آنفلوانزا و هپاتیت آ و ب پرداختند که همگی منشأ ویروسی دارند. آن‌ها در این مسیر پاسخ آنتی‌بادی افرادی را که شب‌ها 7 تا 9 ساعت می‌خوابیدند با کسانی که شب‌ها کمتر از شش ساعت می‌خوابیدند، مقایسه کردند.
نتیجه این بود که پیوند محکمی میان کمبود خواب و کاهش پاسخ ایمنی در اثر واکسیناسیون در افراد دیده شد. این مسئله در مردان مشهودتر و در زنان احتمالاً به‌خاطر نوسانات هورمونی متغیرتر بود. محققان درنهایت نتیجه گرفتند که اثر کمبود خواب می‌تواند در حد افت پاسخ آنتی‌بادی واکسن کرونای فایزر/بیون‌تک دو ماه پس از تزریق باشد.
به عبارت دیگر، اگر فرد پیش از دریافت واکسن کرونا به‌اندازه کافی ن..

محققان دانشگاه MIT موفق به ساخت ماه‌نوردی ماژولار با بازوهای کرم‌مانند شدند

مهندسین موسسه فناوری ماساچوست به‌تازگی توانسته‌اند ماه‌نوردی با الهام از دنیای حیوانات طراحی کنند که جایزه بهترین مقاله از سوی بنیاد مهندسان برق و الکترونیک (IEEE) در کنفرانس هوا و فضا را کسب کرده است. ماه‌نورد جدید MIT به بازوهای رباتیک کرم‌مانند مجهز شده است و می‌تواند شمایل و حرکات مشابه با جانداران مختلف از جمله عنکبوت، فیل و بز به را تداعی کند.
ماه‌نورد جدید MIT چه ویژگی‌هایی دارد؟ ماه‌نورد مورد بحث که به اختصار WORMS (سیستم متحرک رباتیک الیگومری پیاده‌رو) نام‌گذاری شده، با هدف تکامل به نمونه‌ای قابل استفاده در کلونی‌های انسانی آینده روی سطح ماه، توسعه یافته است. تیم سازنده آن در نظر داشته‌اند به‌جای طراحی ربات‌های مختلف جهت انجام امور گوناگون، محصولی همه‌کاره ایجاد کنند و معضل انباشته شدن سیستم‌های خودکار را برطرف نمایند. فضانوردان می‌توانند جهت تغییر کاربری، اقدام به تعویض بازوهای رباتیک نمایند که هر کدام از آنها برای وظیفه خاصی، در نظر گرفته شده است.
از جمله بازوهای توسعه یافته برای ماه‌نورد جدید MIT می‌توان به نم..

جیمز وب تصویر فوق‌العاده‌ای از یک ستاره در مرحله پیش از انفجار را منتشر کرد

تلسکوپ فضایی جیمز وب تصویر شگفت‌انگیزی از یک ستاره ولف–رایه (Wolf-Rayet) را به اشتراک گذاشته که می‌تواند به اخترشناسان کمک کند تا به پرسش‌های قدیمی خود درباره جهان پاسخ دهند.
تصویری که می‌توانید آن را در ادامه مشاهده کنید، ستاره‌ای با نام WR 124 واقع در صورت فلکی کمان (Sagittarius) را نشان می‌دهد که تقریباً 15 هزار سال نوری از زمین فاصله دارد. زمانی که جیمز وب در ژوئن 2022 برای اولین بار WR 124 را مشاهده کرد، ستاره در حال وارد شدن به مرحله ولف–رایه بود. به گفته ناسا، فقط برخی از ستارگان پرجرم قبل از انفجار خود چنین تغییری را تجربه می‌کنند.
تصویر جدید جیمز وب به گفته مرکز اخترفیزیک هاروارد-اسمیتسونین، این دسته از ستارگان، بزرگ‌ترین (بسیار بزرگتر از خورشید) و درخشان‌ترین اجرام آسمانی آسمان شب محسوب می‌شوند که با افزایش سن، به سرعت جرم خود را از دست می‌دهند. در مورد WR 124، ناسا تخمین می‌زند که این ستاره 30 برابر جرم خورشید را دارد. با گذشت زمان، گازی که ستارگان Wolf-Rayet منتشر می‌کنند سرد شده و غبار کیهانی را تشکیل می‌دهد…

تصویر روز ناسا: سیارات در آسمان یکدیگر را ملاقات می‌کنند

در طول دو ماه اخیر، دو سیاره درخشان در آسمان شب یعنی مشتری و زهره، به نظر می‌رسید که می‌خواهند باهم ترکیب شوند.
در تصویر امروز ناسا چه می‌بینیم؟ این دو سیاره در نزدیک‌ترین حالت، تنها به اندازه عرض زاویه‌ای ماه کامل از هم فاصله داشتند. منظره تصویر دقیقاً پس از غروب خورشید در سراسر کره زمین دیده و عکسبرداری شد.
تصویر امروز ناسا در حالت نزدیک به نزدیک‌ترین فاصله از ویلتینگن آلمان گرفته شده است و عکاس نجومی، همسر و دو فرزند خود را نیز در کادر تصویر ثبت کرده است.
زهره نسبت به مشتری به خورشید و زمین بسیار نزدیک‌تر است و نزدیکی ظاهری بین سیارات در آسمان زمین فقط زاویه‌ای بود. مشتری و زهره از کنار هم گذشته‌اند و اکنون به‌طور زیادی دورتر از هم ظاهر می‌شوند.
درنهایت، فرصت‌های مشابهی برای همگرایی سیاره‌ای به وجود خواهد آمد. به عنوان مثال چند ماه دیگر، مریخ و زهره به نظر می‌رسد که درست در هنگام غروب خورشید کنار هم قرار می‌گیرند.

پژوهشی جدید: منشأ آب زمین احتمالاً به میلیاردها سال پیش از شکل‌گیری خورشید برمی‌گردد

شاید تصور می‌کردید که آب همیشه در زمین وجود داشته است. اما دانشمندان حالا بیش از قبل اعتقاد دارند که این ماده حیاتی از دنباله‌دارها به زمین رسیده و حتی احتمالاً مدت‌ها قبل از تشکیل خورشید وجود داشته است؛ چرا که شواهد وجود آن در یک قرص سیاره‌ای این نظریه را تأیید می‌کنند.
محققان با استفاده از تلسکوپ رادیویی آرایه میلی‌متری بزرگ آتاکاما (ALMA) در شیلی به تحقیق درباره یک قرص تشکیل‌دهنده سیاره در نزدیکی ستاره V883 Orionis پرداخته‌اند تا ببینند آب چگونه در فرایند تشکیل سیارات از قرص‌ها منتقل می‌شود.
آن‌ها در این پژوهش دو نوع آب را بررسی کردند. یکی از آن‌ها همان ماده آشنا برای ماست که از یک اتم هیدروژن و دو اتم اکسیژن تشکیل شده. دیگری اما سنگین‌تر است؛ چرا که یک اتم اکسیژن، یک اتم هیدروژن و یک اتم دوتریوم (ایزوتوپ پایداری از هیدروژن) دارد. این دو نوع آب به شکل‌های متفاوتی ساخته می‌شوند، بنابراین دانشمندان با بررسی آن‌ها می‌توانند ببینند که هر آب چقدر قدمت دارد و از کجا آمده است.
این مسئله از آن جهت مهم است که آب در قرص V883 Or..

اختلال‌های خواب می‌توانند با تغییر چشمگیر ریسک ابتلا به زوال عقل رابطه داشته باشند

حتماً می‌دانید که خواب باکیفیت چقدر می‌تواند در سلامت ما نقش داشته باشد؛ حالا یک مطالعه جدید نشان داده است که میان برخی مشکلات خاص در هنگام خواب و ریسک ابتلا به زوال عقل روابط متفاوتی وجود دارد.
دانشمندان می‌گویند استفاده از قرص‌های خواب و ناتوانی در خوابیدن سریع (بی‌خوابی شروع خواب) با افزایش ریسک ابتلا به زوال عقل در یک بازه زمانی 10‌ساله همراه است. بااین‌حال، اگر حین خواب بیدار می‌شوید و نمی‌توانید دوباره به‌راحتی بخوابید (بی‌خوابی در حفظ خواب)، این مسئله در تحقیقات با کاهش ریسک زوال عقل پیوند دارد.
این اولین پژوهشی است که رابطه میان ریسک زوال عقل و اختلال‌های خواب را روی بزرگسالانی از سراسر آمریکا بررسی می‌کند. «راجر وانگ»، متخصص بهداشت عمومی دانشگاه پزشکی نیویورک آپستیت می‌گوید: «انتظار داشتیم که بی‌خوابی شروع خواب و استفاده از قرص‌های خواب باعث افزایش ریسک زوال عقل شود، اما از کشف اثر بی‌خوابی در حفظ خواب بر کاهش ریسک زوال عقل شگفت‌زده شدیم.»
اختلال‌های خواب چقدر ریسک زوال عقل را کم یا زیاد می‌کنند؟ محققان برای انج..

پژوهش جدید: مغز انسان تنها با یک شب نخوابیدن چند سال پیرتر به‌نظر می‌رسد

دانشمندان در مطالعه جدیدی به این نتیجه رسیده‌اند که تنها یک شب نخوابیدن می‌تواند کاری کند که مغز شما یک تا دو سال پیرتر به‌نظر برسد. البته این اثر دائمی نیست و با یک شب خواب مناسب و استراحت‌دادن به مغز، ظاهراً می‌توان آن را جبران کرد.
محققان در مطالعه جدیدی با استفاده از یادگیری ماشینی توانسته‌اند از روی اسکن‌های MRI سن مغز را حدس بزنند. در این روش سن مغز کسانی که نخوابیده بودند با کسانی که خوابیده بودند، مقایسه شد. درنهایت به‌نظر می‌رسید که یک شب بیداری کامل تغییراتی را در مغز به‌وجود می‌آورد که معمولاً پس از یک الی دو سال افزایش سن مشاهده می‌شود.
دانشمندان برای انجام این پژوهش از پنج مجموعه داده شامل اطلاعات 134 نفر در چهار گروه استفاده کردند. این گروه‌ها شامل افرادی می‌شد که در یک شب اصلاً نخوابیده بودند، افرادی که حدود سه ساعت در یک شب خوابیده بودند، افرادی که در پنج شب، هر شب پنج ساعت خوابیده بودند و گروه کنترل که هر شب هشت ساعت خوابیده بودند. همچنین هر گروه حداقل یک شب را به‌عنوان معیار به‌طور کامل (هشت ساعت) خوابید..

محققان: آلودگی اوزون با افزایش بستری بر اثر بیماری‌های قلبی-عروقی پیوند دارد

اولین مدرک علمی پیرامون ارتباط میان عبور از حد اوزون تعیین‌شده توسط سازمان بهداشت جهانی (WHO) و افزایش شمار بستری‌ها بر اثر بیماری‌های قلبی عروقی، به‌تازگی در قالب مقاله‌ای منتشر شده است. این مقاله می‌گوید حتی اگر سطح اوزون کمتر از حد WHO باشد، بازهم اثر منفی این آلودگی بر سلامت افراد قابل مشاهده است.
گروهی از محققان با بررسی رابطه میان آلودگی اوزون محیطی و بستری در بیمارستان بر اثر بیماری‌های قلبی عروقی دریافته‌اند که میان این دو عامل پیوندی وجود دارد. آن‌ها برای انجام این پژوهش از داده‌های بستری روزانه بیمارستان‌های 70 شهر چین در حد فاصل سال‌های 2015 تا 2017 استفاده کردند.
در این بازه زمانی، 6,444,441 نفر بر اثر بیماری‌های قلبی-عروقی بستری شدند و میانگینِ حداکثر تراکم اوزون روزانه برابر 79.2 میکروگرم بر مترمکعب بود. محققان در این مطالعه اثر آلودگی بر بیماری‌های قلبی-عروقی مثل کرونری، سکته، نارسایی قلبی، و زیرنوع‌هایی مثل آنژین، آنفارکتوس میوکارد حاد، سندرم کرونری حاد، سکته ایسکمیک و سکته هموراژیک را بررسی کردند.
افزایش..